A múlt hét a húsvét miatt a családlátogatásról szólt, így amikor nem vendégségben voltam, akkor maximum sonkát és főtt tojást ettem tormával, szigorúan kenyér nélkül. Aztán a locsolkodás közben bepótoltam a felesleges szénhidrátot, csak hogy jó legyen…. De nem a múlt hét a lényeges, hanem a mai és a mostani recept, mely egy régi klasszikus újragondolva, méghozzá nagyon újragondolva! A rakott káposzta gyermekkorom kedvence, s felnőtt koromra sem tudtam kinőni belőle. Miért is akarnék, hiszen amibe ennyi tejfölt lehet tenni, az csak jó lehet. S hogy mitől újragondolt az egész? Megosztom:

  • Nincs benne rizs: így egy kicsit szegényesnek tűnhet az egész, viszont figyelvén a szénhidrátmentes étrendre, szükséges mellékhatás. A rizs hiánya természetesen azt jelenti, hogy egy kicsit nagyobb kockát kell a tányérra tenni, de idővel ez is megszokható.
  • A darált hús elfelejtése: igen, így van, az én rakott káposztám nem darált hússal készül. Ha sertés lenne vagy szélsőséges esetben marha, akkor a darált verziót választanám, mivel azonban konyhámban a fehér húsok dominálnak, így combhúst szoktam használni. Kockázott csirke- vagy pulykacombot…. Teszem ezt két okból: az első, nyilvánvaló, hogy egészségesebb, a másik pedig, hogy a szárnyashús nagyon kiszárad sütés közben, s ezért nem jó fasírtokhoz, rakottasokhoz. Persze lehet használni, de az nem az igazi.
Talán ez a két legfontosabb esemény, ami miatt az én rakott káposztám mást, mint a többi, de én akkor is szeretem. Pont.
 
Hozzávalók (annyi személyre, ahány megeszi)
50 dkg szárnyas combhús (pulyka vagy csirke), 50 dkg savanyított káposzta, 1 vöröshagyma, 20 dkg császárszalonna, 1 nagy pohár tejföl, só, bors, olívaolaj
 
Ránézésre elég minimalista a hozzávalók listája, és nem csak a külső szemlélőnek: ez valóban egy egyszerű recept, amit bárhol és bármikor meg lehet csinálni, csak egy tepsi kell hozzá és egy hőforrás.
A szalonnát kockára vágom, majd szűk olívaolajon zsírjára sütöm. Természetesen nem dobom ki azt a finom zsírt, hanem megfuttatom benne az elnagyoltan felvágott savanyú káposztát. Addig pörgetem és forgatom a lábosban, amíg a kiolvasztott zsír jól át nem járja a káposztát, s amikor ez megtörtént, azonnal a tepsibe kerül. Fontos mozzanat, hogy a használt lábos azonnal kerüljön vissza a tűzhelyre, és egy újabb fröccsenet olívaolaj menjen bele, amin üvegesre pirítom a félfőre vágott vöröshagymát. A szalonna íze és a visszamaradt pörcök jól átjárják a vöröshagymát, s amikor már üvegessé lett, akkor dobom mellé a felkockázott combhúst. Sózóm és borsozom, majd addig sütöm, amíg a hús ki nem fehéredik.
A fűszerezésről jut eszembe! Igen, a káposztát nem sóztam és nem is borsoztam, de ennek is megvan az oka. Egyrészt a szalonna és a káposzta is sós lehet, s én olyan fajtákat szoktam vásárolni, amik az én ízlésemnek elég sósak. A bors pedig? Azzal később foglalkozom.
Tehát, amikor a hús kifehéredett, az is a tepsibe kerül, majd jól átforgatom káposztával, figyelve arra, hogy lehetőleg mindenhol legyen hús is, hagyma is. Ekkor kerül terítékre a tejföl, amit minimális sóval ízesítek és rengeteg borssal. Az egyenletesen elosztott káposztára művészi érzéket felejtve csavarom a tejfölt az egészre, majd előmelegített sütőbe nyomom, amíg a tejföl szép színt nem kap.
 
Miért jobb ez így, mint bármelyik másik rakott káposzta recept? Nem tudom, nekem mégis az egyik kedvencem az egészséges életmód jegyében. Persze, most lehet mondani, hogy ott a szalonna, jaj mi lesz! Véleményem szerint, havonta egyszer ez is belefér….
Ami viszont sokkalta fontosabb, ezzel a módszerrel a káposzta jellegében emlékeztethet egy finom ételre, s ami talán még ennél is számottevőbb, hogy a hús nem szárad ki (annyira), és ízletes kis szigetekként bújik meg a savanyított káposzta között.

 

Szerző: Hétvégi_kukta  2010.04.11. 11:45 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://hetvegi-kukta.blog.hu/api/trackback/id/tr471911526

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása