Az étel nem követi hűen a gratin
írott szabályait, hiszen közelről sem látott burgonyát és a
fűszerezése is más. Viszont annyi igaz, hogy tejszínnel készült
és isteni finom lett. De ez csak a végkifejlet, előbb nézzük,
miből is élünk.
A recept alapját egy Nigella Lawsontól
ellesett fortély jelenti, mely szerint nem bízzuk a véletlenre a
zöldségek megpuhulását, hanem mielőtt tepsibe halmoznánk a
tejszínben megfőzzük. Így tettem én is a fagyasztott
zöldségeimmel: először kicsiny párolással sanyargattam őket,
majd jött a főzőtejszín, amivel szinte készre főztem őket.
Összetevők (a szokásos tepsiben négy
szép kockát ad ki)
70 dkg fagyasztott zöldségkeverék
(nekem sárgarépa, zöldbab és brokkoli volt benne), 40 dkg tőkehal
filé, 4 dl főzőtejszín, 30 dkg trappista, 2 kisebb vöröshagyma,
só, őrölt feketebors, sótlan ételízesítő, fokhagymakrém,
kicsiny víz, kevéske olivaolaj, kukorica keményítő
Az egész művelet egy lábossal
keződött és a benne felhevített olivaolajjal, majdbe azonnal
belecsúszott a félfőre vágott vöröshagyma. Kicsit sóztam és
egy pöffenetet kapott a frissen őrölt borsból is, és szép
üvegesre pirítottam. Amikor már majdnem színt kapott, akkor
került rá a választott zöldségkeverék, de szinte bármilyen más
zöldséggel is el tudom képzelni. Kicsit összeforgattam a
vöröshagymával, majd némi víz hozzáadása után fedő alatt
pároltam, hogy felolvadjon a zöldség és megszabaduljon a jég
fogságától. Amikor még félig kemény volt, akkor öntöttem
nyakon a tejszínnel, és egyúttal a nagy lángról takarékra
vettem. Hagytam, hadd rotyogjon, amíg a fokhagymát, az
ételízesítőt és egy újabb adag sót hozzá nem adtam. Közben
volt időm nagylyukú reszelőn átpaszírozni a sajtot és kicsit
elősütni a halat … de ennek külön története van.
Az ételt vasárnap főztem, mivel
egész szombaton Agárdon voltam a pálinkafesztiválon, s estére
annyira elfáradtam, hogy elfelejtettem kivenni a mélyhűtőből a
halat. Reggel persze az első dolgom ez volt, de fél egyre még
semmi foganatja nem volt az olvasztásnak. Ekkor vetettem be a
nagyágyút, némi forróvíz személyében, ami bár segített a
fagyos helyzeten, de szerintem tönkretette a halat. Ahelyett, hogy
egészben megsült volna a serpenyőben, rengeteg vizet engedett magából és szinte morzsákra
darabolódott, és inkább nézett ki kaszabolt halcafatnak, mint
értékelhető halhúsnak. A vizet temrészetesen leöntöttem róla, és úgy sütöttem ki egy újabb adag olajjal. Persze öröm az ürömben, hogy a
széttöredezett halat jobban el tudtam osztani a félkész ételen,
mint az egész szeleteket, s mindenhová jutott a finom húsból. A
következő alkalommal ügyelek az olvasztásra, aztán ha így is
összetörik, akkor tudom, hogy többet nem nagyon kell vennem, vagy
csak olyan ételekhez, amik nem igénylik az egész halszeleteket.
Szóval, amíg a sajtot kezelésbe vettem
és összetördeltem a halat a serpenyőben, némi só, bors és
olivaolaj kíséretében, addig a tejszín is felforrott, így a
kevés vízben feloldott keményítővel besűrítettem. Itt kellett
volna még utoljára megkóstolnom, mert a végeredményt kicsit
sótlannak éreztem, de nem tettem, így olyan maradt, amilyen lett.
A tepsit nem kezeltem semmivel, értsd
ez alatt, hogy sem olajjal, sem egyéb zsiradékkal nem kentem ki,
hanem laza mozdulattal elegyengettem a tejszínes zöldséget az
alján, majd középre került az összetördelt tőkehal, s a végét
a trappista koronázta meg. Előmelegített sütőbe toltam, és
amikor a sajt szép piros lett, kivettem. Mindenképpen hagyjuk
hűlni, hiszen nagyon-nagyon forró dolgot kapunk végeredményül.
Összegzésül mit lehet mondani? Finom
volt és mindenképpen bekerül abba a receptkönyvbe, amit soha nem
fogok megírni. Vagy a vöröshagyma vagy a tőkehal miatt, esetleg a
tejszín lehetett az oka, de egyfajta édes íz dominált az ételben,
így kevésbé zavart, hogy kissé sótlan lett. Ami persze nem is
baj, hiszen a szénhidrát mellett a sófogyasztást is korlátozom
magamnak. Én magában fogyasztottam, de a hal nélkül szinte
bármilyen hús mellé el tudom képzelni köretként.